In België is de akte van erfopvolging een akte die door de notaris wordt opgesteld en die de identiteit van de overledene en van de erfgenamen vermeldt.
Aan de hand van deze akte zal de notaris op voorhand fiscale opzoekingen uitvoeren om er zich van te vergewissen dat er geen belastingschulden in hoofde van de overledene of van de erfgenamen zijn. Indien de overledene of de erfgenamen belastingschulden hebben, zullen deze vereffend moeten worden vooraleer de banktegoeden vrijgegeven kunnen worden.
De akte van erfopvolging, waaraan de notaris gewoonlijk een uittreksel van de overlijdensakte hecht, heeft dus tot doel de financiële instellingen in te lichten over de erfopvolging van de overledene en bevat met dat doel hoofdzakelijk volgende informatie:
- de volledige identiteit van de overledene en, in voorkomend geval, zijn huwelijksvermogensstelsel
- de plaats en datum van het overlijden
- het al dan niet bestaan van een schenking tussen echtgenoten
- het al dan niet bestaan van een testament
- de erfopvolging
De akte van erfopvolging heeft geen bijzondere bewijskracht en is in ieder geval niet onderhevig aan de betichting van valsheid. Het betreft loutere informatie verzameld door de notaris op basis waarvan hij conclusies trekt waarvan het tegendeel bewezen kan worden volgens het gemeen recht. Dit wordt duidelijk weergegeven aan de hand van de benaming “akte van bekendheid”.